A Sharing Moment With Aeropama

45 comments

I feel that I keep updating AloneinHome.com more frequently. hahah. am I? :roll:

one thing that i found from blogging is – I met many friends from many place and being exposed to a variety of thoughts and knowledge.

and the second thing is although i always use Manglish (Malay + English).. i found that i feel more confident to use English in my daily talk and expressing opinions.

actually, there’re some tags but i’ll answer them later :wink:

well.. i have a chit chat with Syam 1-2 days before.. (i forgot when)

do i feel inspired too much? :roll:

it’s not just a chat through YM

it’s a sharing moment with Aeropama :wink:

i just want to share some of the points.

for those of you who don’t know about Aeropama, you can read my review about him and his blog here.

it’s the day after the Negaraku! Break Fast, i think.

first part, we just talking about my buddy’s new blog.

and then, he told me about ‘break even analysis’

syam(^_^) meckerz: sblm ko spend duit ko

syam(^_^) meckerz: wat break even analisis beb

syam(^_^) meckerz: xde la ko rugi sgt

syam(^_^) meckerz: ko mesti ada bljr psl tu kn?

The Impiana: first time dgr break even analisis tu

uh.. what’s that break even analysis? :shock:

and i search about it from miss google. and this is what i found.

Break even analysis is:

The break-even point for a product is the point where total revenue received equals the total costs associated with the sale of the product.

To know more, you can read about it here.

Then – we talked about Negaraku! Break Fast.

The Impiana: oh ya.. life4hire hensem x? haha
syam(^_^) meckerz: ada la 6 org yg dtg campur aku
The Impiana: wa.. best jugak eh
syam(^_^) meckerz: dia mmg hensem dan kool!
syam(^_^) meckerz: NH pun sama
The Impiana: ea?
The Impiana: wuhu
The Impiana: callister mesti ada.. hehe
syam(^_^) meckerz: callister mesti ada skali

ok.. enough until that point.. haha :razz:

the next part:

syam(^_^) meckerz: kdg2 aku rs aku hampir terpesong beb
syam(^_^) meckerz: wahahahah
The Impiana: terpesong?
syam(^_^) meckerz: hampir jd angkuh

uh.. what?? :shock:

syam(^_^) meckerz: aku tulis berdasarkan pengalaman aku
syam(^_^) meckerz: mungkin hanya sesuai utk aku
syam(^_^) meckerz: xsesuai utk org len
syam(^_^) meckerz: tp korg agree je
syam(^_^) meckerz: lm2 aku rs aku je betul
syam(^_^) meckerz: xke terpesong tu

yeah.. he talked about Aeropama.com. I agree with him. we write what we know and what we feel from our experience. sometimes me might do/write the wrong things. so don’t agree, agree and agree. sometimes you have to argue with the wrong things.

syam(^_^) meckerz: aku dulu pernah jual mercun beb
syam(^_^) meckerz: ms student dulu
syam(^_^) meckerz: rs cm bangsat pn ada
syam(^_^) meckerz: aku jual kat bazar ramadhan beb
syam(^_^) meckerz: untung gila
syam(^_^) meckerz: masyuk!
syam(^_^) meckerz: laku
syam(^_^) meckerz: tp xrs nikmat duit yg ko dpt
syam(^_^) meckerz: cepat je habis
syam(^_^) meckerz: duit xberkat kan

i agree with you :smile: and having such a great experience is one of the supplement for our life.

we go to the final part.. i think..

The Impiana: dlm hidup nih.. mesti pernah ko tensen gila2 kan..
The Impiana: so ap yg ko buat?
syam(^_^) meckerz: selalu
syam(^_^) meckerz: aku menangis
syam(^_^) meckerz: kelakar kan
The Impiana: menangis?
syam(^_^) meckerz: betul
syam(^_^) meckerz: ingt laki xleh nangis ke
The Impiana: cara tu boleh settlekan tensen?
The Impiana: er.. bukan camtu.. uhu
syam(^_^) meckerz: boleh
syam(^_^) meckerz: aku bg ko cr aku
syam(^_^) meckerz: aku tensen aku akan pergi
syam(^_^) meckerz: 1. tgk laut
syam(^_^) meckerz: 2. tgk muka mak aku
syam(^_^) meckerz: 3. aku g baca quran
syam(^_^) meckerz: 4. aku nangis
syam(^_^) meckerz: 5. aku cari sahabat yg aku boleh luahkan segala yg terbuku di hati

omg.. i’ll try to practice that.

syam(^_^) meckerz: bgn pagi
syam(^_^) meckerz: tgk cermin
syam(^_^) meckerz: ko senyum kat diri ko sendiri
syam(^_^) meckerz: pasti hari ko sgt baik

see the mirror, and smile to yourselves – you’ll have a great day :razz:

the last point that i want to quote is:

syam(^_^) meckerz: utk pastikan ko sng dpt kerja
syam(^_^) meckerz: wujudkan hubungan dgn industri

make connection with the industry? i’m still thinking about that. maybe i need to read some references.

phew. i think it’s enough.

man, i never have a beneficial chat like this.

what we always chat through YM is joking2.. play2.. i guess i met a guy, rich with knowledge.

thanks a lot :smile:

i gonna meet you one day, bro :razz:

p.s : forgot to ask permission from the owner of the quotes, but i think he is a person who like to share his thoughts with the others. so, it’s ok kan, syam? :wink:

p.s.s : i love to make others thoughts as inspiration. it’s my way of thinking.

see ya :wink:

{ 45 comments… read them below or add one }

|1f34|-|1r3

abes la…syam ngamuk la lepas ni ko publish ape ko chat ngan dia…haha :razz:

confirm dia xmarah nyer pasal ko share benda baik2..bukan benda jahat ! btw..aku xhensem la..dia tipu jer tuh !

Reply

myadlan

harap2 la syam tu cool je.. mmg rs die cool pn.. :P

patutnye die bleh post pasal topik2 dlm tu..

myadlan’s last blog post..Khatam tapi tak faham

Reply

nono

wahhhh… unbelieveable. guys pun cerita about life eh? cool to know that.. all these while kita fikir korang fikir semua benda simple je.. :roll:

Reply

zanurul

cool~
best2~

thanks for the information…sharing is caring :)

zanurul’s last blog post..posto2…

Reply

abdusfauzi

anda boring? bosan? mahukan teman hidup?
SMS on GTalk, dan hantarkan pada “cola.sced”[a]gmail.com.

hahahaha :lol:

abdusfauzi’s last blog post..Sembang Komputer got hacked

Reply

aeropama dot com

ayark… ko sudah publish apa yg kita chat. malu nye aku… :oops: wahahahahah…

ps: pagi2 buta kau dh wat aku tersenyum baca entri ni. aiyaa… abis la aku bila org tahu aku nangis…

Reply

|1f34|-|1r3

ko xcakap pon aku tahu ko kaki nangis punya ! kuakuakua…nasib baik ko spesies xtgk winter sonata ! :evil:

Reply

affuan kiut

nangis? wei.. :lol:

affuan kiut’s last blog post..Nak berblog ke nak mengiklan?

Reply

aeropama dot com

aku layan winter sonata dulu dowh! gila touching…

Reply

smaelz83

hebat la syam nih.. pemikiran jauh gila dan mantap.. aku baca2 break event analysis kat wikipedia susah betul nak phm.. :sad: ~~~

smaelz83′s last blog post..Born and Die

Reply

nono

:shock: bunyi macam lucu jugak la. tapi rasa macam kagum ada jugak.. sebab tak sangka :cool:

Reply

ecahkoop

ingtkn pompuan je antu cter2 korea ni..keh3

*aku pon nangis gak tengok winter sonata…hehe :roll:

ecahkoop’s last blog post..MSU independence convoy

Reply

Adry

Waa macam interview artis tu .. hahaha.. tapi tak salah nangis… bab aku pun kengkadang nangis gak.. hahahhaha

Ala.. kita manusia , sama jer.. rileks…

Adry’s last blog post..To All Tawau Bloggers…

Reply

!x0r@

kerdilnya saya bila baca entri + perbualan kamu.. saya taktau apa ke benda break even analysis tu.. huu..

!x0r@’s last blog post..only meant for my family member

Reply

delicrazee

weh.jangan ko wat entry plak bila aku chat dgn ko nti.haha :mrgreen: .aku pon terpikir gak ape yg aku buat mase tensen.mybe aku akan bsendirian kot.ehe :grin:

delicrazee’s last blog post..Kesibukan,keMALASan dan kelalaian

Reply

~ mizzamy ~

~ nasib la tak kena marah. hehehehe… nampaknya, kena berhati-hati kalau YM ngan alone nih. kang ada yg kena publish. hikhikhik… ~

~ mizzamy ~’s last blog post..~ Biskut Raya – Part 1 ~

Reply

najlaa

hehe..gelak baca komen mizzamy kata atas ni…

tapi, tgk cara syam ckap tuh rase cam personality dia ada balance gak la…tyme matured sangat optimis, tp tyme terjal memang sengal..hehe…=p

break even analysis, mase blaja business dulu ade gak blaja, tapi sy rasa, dalam every industry pon, break even isn’t enough. Bcos they want more returns than they could spend..they want profits!! + high sales revenues!! sape2 otak business memang nk pk untung je..heh…

najlaa’s last blog post..Hutang-hutang Tags!

Reply

bongkersz

apasal alone minat nak tau ko ensem ke tak yer life4hire? :P kakakakkaaka!

bongkersz’s last blog post..The Malaysian Political Oscars!!

Reply

bongkersz

oklah.. aku mengaku aku tengok jugak.. hehehe. autumn in my heart pun aku tengok. haha!

bongkersz’s last blog post..The Malaysian Political Oscars!!

Reply

bongkersz

it’s always interesting meeting new friends, sometimes you can share things you never share with other people but with new friends, how mysterious.

syam ni ala ala blues untuk aku punya mamat eh.. sikit jiwang juga haha!

i share his views especially on the part, getting big headed when every time you do things, write about things people agree and no conflicting views/discussions going on. it will make you feel ‘superior’, off guard.

bongkersz’s last blog post..The Malaysian Political Oscars!!

Reply

topo

hohoh ilmiah gile la chatting ngan mamat ni… boleh try ni.. hohoho

topo’s last blog post..yeah!! esok tak jadi raya..

Reply

topo

hahaha ni xbleh blah…

topo’s last blog post..yeah!! esok tak jadi raya..

Reply

alone

haha :razz:

eh? hehe.. merendah diri pula beliau :wink:

Reply

alone

lain macam bunyinya.. kitorang xde apa2 skandal ye. uhu.

Reply

alone

yup. syam memang cool! :grin:

Reply

alone

bukan setakat life. guys can discuss about the hereafter seriously, u know. believe me :mrgreen:

Reply

alone

welcome :wink:

Reply

alone

hehe. macam iklan bunyinya :lol:

Reply

alone

hehe.. sori aa.. aku rasa isi kau bermanfaat.. so aku publishkan untuk faedah bersama :cool:

ps: xpe syam.. kau kan cool.. heheh

Reply

|1f34|-|1r3

bukan merendah diri beb..mmg kenyataan !

Reply

alone

kuakua. winter sonata tu citer korea kan? xpenah pulak tengok. wahah. life4hire layan citer korea? :mrgreen:

Reply

alone

lelaki boleh menangis. hakikatnya tangisan lelaki lebih syahdu dari perempuan. haha. percaya x? :razz:

Reply

alone

normal kan menangis? hehe :mrgreen:

Reply

alone

uhu. setau aku winter sonata ni citer jiwang. er, syam..? :shock:

Reply

alone

kau pun tengoku citer tu? huhu :shock:

Reply

alone

yang ni xheranla.. hehe :roll:

Reply

alone

heheh.. beliau kan agak intelektual :razz:

break even analysis ni secara ringkasnya berlaku apabila supply dan demand mempunyai nilai yang sama dalam satu masa :smile:

Reply

alone

betul.. normal kan nangis.. :smile:

mungkin syam jadi selebriti satu hari nanti.. who knows? hehe

Reply

alone

uhu. sembang biasa je kak ixora. sapa yang belajar ekonomi mesti tau pasal break even analysis nih.

Reply

alone

kalau nak buat, aku dah buat sebijik buku dah tentang ‘kehidupan deli’. haha :mrgreen:

betul ke bersendirian? setau aku, ko akan melepak di cafe ketika tensen :razz:

Reply

alone

hehe. jangan takut, kak :wink:

Reply

alone

doc dah bagi pandangan, saya setuju saja :cool:

yup. break even analysis tu teori je. 1 dalam 1000 untuk berlaku (kata senior saya)

p/s : thanks for sending me kad raya. yep, i’m sarawakian, born there and live there f

Reply

alone

yep. it’s great to meet new friends and share new thoughts.

syam jiwang? setuju jugakla :cool:

yep. sometimes u need to disagree.

Reply

alone

ya.. dan pastikan anda dah buka wikipedia :mrgreen:

Reply

|1f34|-|1r3

aku tahu xbermakna aku melayan..aku tahu sbb semua org giler soh tgk citer tuh..berpuluh2 cd lak tuh..xde masa aku nak tgk beb ! :oops:

Reply

Leave a Comment